Lapsenoikeudet
Hyvä ja oikea-aikainen lastensuojelun sijoitus on myös lapsen oikeuksien vaalimista. Sijoitusta suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon, että sijoituspaikka vastaa lapsen tarpeita, jotta lapsi voi saada oikeanlaista apua ja tukea tilanteeseensa. Lehtorantaan sijoitus alkaa yhteisymmärryksessä perheen, sijoittavan kunnan ja lapsen kanssa. Verkosto on yhdessä päätynyt Pienkoti Lehtorantaan sijoituksen olevan juuri kyseisen lapsen edunmukaista.
Lehtorannassa lapsen kokemus osallisuudesta on toiminnan lähtökohtana. Lapsi kohdataan omana ainutkertaisena itsenään ja nähdään vahvasti osana omaa perhettään. Sijoituksen aikana autetaan lasta kirjoittamaan uutta omaa tarinaansa, joka pohjautuu lapsen voimavarojen ja vahvuuksien ympärille.
Lehtorannassa perusturvaa rakennetaan säännöllisellä ja strukturoidulla arjen aikatauluilla ja toiminnoilla, joihin kuuluvat: riittävä uni, säännöllinen vuorokausirytmi, ravitseva ja monipuolinen ruokavalio, koulunkäynti, mahdollisuus harrasteisiin, tuki kaverisuhteisiin ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja riittävä aikuisen aika, tuki ja läsnäolo. Lapsi otetaan ikätasoisesti mukaan suunnittelemaan omaa arkeaan ja osallistumaan arjen askareisiin sekä päätöksentekoon ja annetaan mahdollisuus ottaa vastuuta omista asioistaan ikätasoisesti.

Kasvatussuunnitelma
Lapsen kanssa käydään kasvatuksellisia keskusteluja, joissa palataan arjen tapahtumiin ja kokemuksiin. Lapsi perheineen osallistuu kasvatussuunnitelman laatimiseen ja heiltä pyydetään mielipidettä ja palautetta työskentelystä.
Rajoitustoimenpiteitä käytetään aina harkiten. Lapselle perustellaan toimenpiteiden tarpeellisuus ja kuullaan hänen mielipiteensä. Tuemme lapsen ja sosiaalityöntekijän yhteydenpitoa.
Toiminnan pohjana on lasten oikeuksien vaaliminen, joiden tulee toteutua myös Lehtorannassa mm. oikeus huolenpitoon, turvaan, koskemattomuuteen, väkivallattomuuteen ja oikeus olla omana itsenään.