Erityisosaaminen
Perheen kanssa tehtävä työ
Lehtorannan keskeisenä toimintamallina on perheen vahva osallisuus lapsen kanssa tehtävässä työskentelyssä. Tavoitteena ovat lapsen ja vanhempien välisen suhteen säilyminen ja vaaliminen. Työskentely aloitetaan alkukartoituksesta, jonka avulla saadaan tietoa perheen historiasta ja elämänvaiheiden kulusta. Työskentelyssä vahvistetaan toimivia arjenrutiineja, kasvatuskäytänteitä sekä perheen omia voimavaroja ratkaisukeskeisesti. Perheelle annetaan myös työkaluja erilaisiin kasvatustilanteisiin, sillä yksin lapsen kuntoutuminen ei riitä kotiinpaluuseen, vaan myös koko perheeltä vaaditaan muutostyötä.
Lehtorannan henkilöstöllä on vahva ammattitaito perheen kanssa tehtävään työhön, ja omaohjaajan lisäksi työtä tekee kokenut perhetyön ammattilainen. Perheen kanssa tehtävä työ on tavoitteellista, dokumentoitua ja mukana koko sijoituksen ajan.


Eläinavusteinen toiminta
Eläinavusteisella toiminnalla hyödynnämme Lehtorannassa eläimen positiivista vaikutusta esimerkiksi tunneilmaisun ja itsehillinnän taitoihin, aggressiivisuuteen sekä sosiaalisiin taitoihin. Eläimen avulla voi tapahtua myös kommunikaation opettelua ja sanatonta viestintää, johon eläin on loistava apuväline. Rentoutuminen ja pahanolon käsittely saattaa olla eläimen avulla helpompaa.
Lehtorannassa eläinavusteinen työ on työmenetelmä ja se on tavoitteellista asiakaslähtöistä toimintaa, joka dokumentoidaan. Lehtorannan henkilökunnasta kaksi työntekijää on kouluttautunut hevosavusteisten palvelujen tuottajaksi. Eläinavusteinen työ on lapsen yksilöllisten tavoitteiden mukaista, sitä voidaan hyödyntää myös perhetyössä, ryhmätoiminnassa ja muissa kohtaamisissa. Eläinavusteinen työ voi auttaa strukturoimaan arjen rutiineja ja olla apuna koulunkäynnin sekä oppimisvaikeuksien pulmissa. Lehtorannassa on oma suomenhevonen Tahvo, jonka kanssa voi tehdä monenlaista työskentelyä lähitallillamme. Tallilla asustelee myös Lehtorannan nimikkopupu. Lehtorannassa asuu allergiavapaa kissa ja työskentelyssä on myös säännöllisesti mukana terapiakoira.
Tunne-vuorovaikutus- ja turvataidot
Lehtoranta tarjoaa kodinomaiset puitteet lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle lapsuus ja nuoruusiän aikana. Lapsen vahvistaminen turvataidoissa auttaa häntä tunnistamaan omia rajojaan ja toimimaan vastuullisemmin myös itse erilaisissa tilanteissa.
Nuoruusiän myllerryksessä ja rajoja testatessa lapsella on riski joutua liian varhaisten seksuaalisten kokemusten pariin tai kokea vakavampaakin seksuaalista hyväksikäyttöä. Myös sosiaalinen media ja älypuhelimet ovat mahdollistaneet seksuaalisen hyväksikäytön ja ahdistelun tulemisen osaksi meidän tätä päivää.
Lehtorannassa moniammatilliseen työryhmään kuuluu koulutettu seksuaalineuvoja, jolla on osaamista lasten ja nuorten kanssa puheeksi ottamisesta ja työskentelystä niin tunne -ja turvataitojen kuin seksuaalisuuden ja itsetunnon asioissa. Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen tukeminen on osa lasten kanssa tehtävää kasvatustyötä. Taitoja harjoitellaan yhdessä arjen vuorovaikutustilanteissa sekä suunnitellusti aikuisen ohjauksessa.
Lapsen psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen
Lehtoranta tarjoaa vakaan ja turvallisen ympäristön lapsen psyykkisen voinnin tukemiselle ja kuntoutumiselle. Psyykkistä kuntoa edistetään ja tuetaan yhteistyössä lasta hoitavan terveydenhuoltosektorin kanssa. Tiivis yhteistyö erikoissairaanhoidon ja lapsen verkoston kanssa on keskeisessä roolissa. Lapsen kuntoutusta tuetaan Lehtorannan henkilöstön vahvalla ammattitaidolla ja osaamisella. Henkilökuntaan kuuluu psykiatrinen sairaanhoitaja sekä työryhmän tukena on lastenpsykiatrian säännöllinen konsultaatio. Lisäksi koko henkilökunta on koulutettu neuropsykiatrian osaamiseen.